Inloggen Account aanmaken

Tips

Tips

Vind je het moeilijk om hulp te accepteren?

Vind je het moeilijk om hulp te accepteren? Zeg dan: “Dankjewel voor je aanbod, ik denk er nog even over na.” Zo heb je meer denktijd en hoef je niet direct af te slaan.

Geef de ander ook ruimte om ‘nee’ te zeggen als je om hulp vraagt.

Het kan voorkomen dat je om hulp vraag maar iemand kan of wil je niet helpen. Probeer dat niet vervelend te vinden. Jij hebt ook wel eens geen zin of tijd om een ander te helpen. Geef de ander ook de ruimte om ‘nee’ te zeggen als je om hulp vraagt.

Laat de ander merken dat je de hulp waardeert.

Het is erg fijn als iemand je ergens mee wil helpen. Laat jij dat wel eens weten aan je helpers? Een bedankje of zeggen dat je de hulp waardeert daar krijgt iedereen een goed gevoel van. Win-win dus!

Licht je grenzen toe, maar stop met verantwoording afleggen.

Uiteindelijk ben jij degene die je grenzen bepaalt, niet je omgeving. Leg uit waarom je grenzen stelt, maar herhaal dit niet eindeloos.

Hoe zeg jij iets?

Denk goed na over je woordkeuze. “Ik wil kortere werkdagen” leidt bijvoorbeeld soms tot de reactie: “Dat willen we allemaal wel”. Als je zegt: “Ik heb aangepaste werktijden nodig (omdat ….)” voorkom je dat.

Overzicht kwijt? Deel je probleem op in ‘subproblemen’.

Gevolgen van je aandoening stapelen zich soms op. Hierdoor is het niet meer duidelijk hoe je iets kunt aanpakken. Als je je probleem opdeelt in deeltjes, kan je per deel kijken of je actie kan ondernemen.

Blijf je maar piekeren? Probeer je gedachten op afstand te bekijken.

Als je piekert, is het goed om je gedachten op een rijtje te zetten en van een afstand te bekijken. Je kan dan zien hoe groot het probleem echt is en of je een oplossing kunt bedenken.

Wil je mensen vertellen over je aandoening?

Het is spannend om je verhaal te doen. Als je het eerst op papier uitwerkt of artikelen hebt als toelichting, helpt dat. Je blijft dan minder snel steken in emotie en kunt je verhaal helder vertellen.

Geef de mensen om je heen tijd om te wennen aan je verhaal.

Dat jij klaar bent voor de stap om open te zijn, zegt nog niet dat het in je omgeving direct goed landt. Zeker als je erg gesloten bent geweest, kan het een hele schok voor hen zijn als je vertelt wat speelt.